Proti nabídce Mittalu na Arcelor se postavilo i Španělsko

02.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MADRID 2. února (ČTK) - Španělsko se připojilo k Francii a Lucembursku a postavilo se proti nabídce globální ocelářské jedničky Mittal Steel na západoevropskou skupinu Arcelor. Madrid však nebyl vůči Mittalu tak nepřátelský jako Lucemburk a Paříž.

Španělský ministr hospodářství Pedro Solbes dnes po setkání s finančním ředitelem Mittalu Adityou Mittalem sdělil, že Madrid je proti předloženému plánu. "Pozice španělské vlády bude shodná s vládami Francie a Lucemburska," uvedla mluvčí ministra. Syn britsko-indického miliardáře Lakshmiho Mittala nicméně řekl, že jednání byla "dobrá a konstruktivní".

Turné obou Mittalů po západní Evropě zatím tento týden odpor vlád zemí se závody Arceloru nezlomilo. Lucemburský premiér Jean- Claude Juncker dokonce pohrozil, že proti "nepřátelským akcím " Mittalu "použije všechny prostředky obrany" a že "nepřátelská nabídka Mittalu volá po reakci, která bude nejméně stejně tak nepřátelská."

Podle listu Wall Street Journal Europe Junckerova reakce "překonala i protekcionistickou nabubřelost vycházející z pařížských vládních úřadů". Tyto ochranářské postoje kontinentálních politiků kritizoval ve středu britský ministr obchodu Alan Johnson, který je označil za "pošetilé a sebezničující". "Paradox protekcionismu je v tom, že ničí to, co chce chránit," řekl ministr podle listu Financial Times.

Mittalové dneškem dokončili objížďku tří zemí, z jejichž podniků Arcelor v roce 2002 vznikl. Politici těchto zemí se nyní bojí, že převzetí větším konkurentem ohrozí v jejich zemích pracovní místa v oboru. Mittal však opakovaně zdůrazňuje, že firma po spojení s Arcelorem nehodlá zavřít ani jeden závod nebo propouštět.

Lakshmi Mittal dnes v Madridu dal najevo, že hodlá nadále usilovat o to, aby od vlád získal s nabídkou souhlas. "Zahájili jsme dialog a budeme pokračovat ve vysvětlování logiky této transakce," řekl třetí nejbohatší muž světa, mezi jehož majetek patří i Mittal Steel Ostrava.

Akcionářům Mittal sdělil, že hotovostní část nabídky nehodlá zvyšovat. Mittal v pátek překvapivě nabídl za Arcelor 18,6 miliardy eur, většinou ve svých akciích a ze čtvrtiny v hotovosti. Arcelor se snaží své akcionáře přesvědčit, že akcie Mittalu pro ně nejsou atraktivní.

Největší boj proti Mittalu vede šéf Arceloru Guy Dollé. Ten obviňuje Mittal ze snahy dostat se k vysoké hotovosti jeho firmy, aby rekonstruoval zastaralé ocelárny ve východní Evropě a v USA. Dollé může počítat zatím s podporou 19 procent hlasů, které kontroluje Lucembursko, španělská rodina Aristrainů, belgický region Valonsko a zaměstnanci Arceloru.

Aditiya Mittal však dnes naznačil, že jeho firma může mít významnou podporu akcionářů Arceloru. Činitelé firmy se od pátečního předložení nabídky setkali s "klíčovými a institucionálními akcionáři", kteří "vyjádřili podporu této transakci a ocenili její odvětvovou logiku," řekl Mittal. Za nejlepší důkaz příznivého postoje trhu označil růst ceny akcií Arceloru od páteční nabídky o zhruba 30 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK