Koruna díky dobrému výsledku obchodu posílila na 28,44 Kč/EUR

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. února (ČTK) - Koruna dopoledne posílila zhruba o deset haléřů na 28,44 Kč za euro, kde stála v 11:00. Důvodem byly příznivé výsledky prosincového zahraničního obchodu. Vůči dolaru česká měna zpevnila na 23,56 Kč/USD. Řekl to analytik Patria Online Tomáš Vlk. Během dne by se kurz měl držet blízko pod úrovní 28,50 Kč za euro, dodal.

Na kurzu domácí měny se podle něj překvapivě neprojevily příznivé informace z polské politiky. Koruna nijak výrazně nereagovala ani na zveřejnění zápisu z jednání bankovní rady ČNB. V zápise nejsou negativní překvapení. Ukázalo se, že rada není tolik nakloněna snížení úrokových sazeb, podotkl Vlk.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že dnes bude pokračovat odliv spekulativního kapitálu z Česka. Ten začal poté, co koruna již nedokázala posunout své historické maximum. "Předpokládáme, že během jednoho až dvou týdnů proběhne velmi rychlé oslabení koruny až k 28,80 až 28,90 Kč/EUR," odhadla.

Česká republika loni poprvé v historii vyvezla více zboží, než dovezla. Zahraniční obchod vykázal přebytek 41,9 miliardy Kč. V samotném prosinci obchodní bilance skončila schodkem 3,9 miliardy korun. Pro ponechání úrokových sazeb 26. ledna hlasovali čtyři členové bankovní rady ČNB. Dva naopak byli pro jejich zvýšení o čtvrt procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK