Americké akcie dopoledne klesaly po zprávě o nezaměstnanosti

03.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 3. února (ČTK) - Akcie na Wall Street šly dopoledne dolů, protože zpráva o lednovém vývoji americké nezaměstnanosti prohloubila obavy z dalšího zvyšování úroků. Nezaměstnanost v lednu překvapivě klesla o 0,2 procentního bodu na čtyřapůlleté minimum 4,7 procenta.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času snížil o třetinu procenta na 10.815,8 bodu a index trhu Nasdaq se snížil o tři čtvrtě procenta na 2264,4 bodu. Obavy z vyšších úrokových sazeb postihly zejména akcie finančních a technologických společností.

Nezaměstnanost byla v lednu nejnižší od července 2001. Americká ekonomika sice v lednu vytvořila 193.000 nových míst, ekonomové ale očekávali vyšší číslo. O silné tvorbě pracovních příležitostí hovoří i prosincový údaj, který ministerstvo revidovalo nahoru.

"Tato čísla spolu se včerejšími dávají Fedu dost munice, aby zvýšil úrokové sazby," uvedl jeden z investorů. "A pokud se vám zároveň zpomaluje růst ekonomiky, je to pro akcie dost problematické prostředí," dodal. Čtvrteční data odkryla nečekaný pokles produktivity v USA za čtvrté čtvrtletí, připomíná agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK