Čínská přehrada Tři soutěsky bude dokončena do května

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PEKING 6. února (ČTK) - Čínská přehrada Tři soutěsky, největší hydroenergetický projekt na světě, bude po 13 letech dokončena do letošního května, tedy devět měsíců před termínem. Uvedla to čínská státní média.

Tři soutěsky budou stát celkem 21,7 miliardy dolarů. Disponovat budou 26 generátory s celkovou výrobní kapacitou 18,2 gigawattů a produkcí 84,6 miliardy kWh elektřiny ročně.

Čína hladovějící po energii tak získá další významný zdroj. První generátory na přehradě zahájily produkci v roce 2003 a dosud se zde vyrobilo více než 80 kilowatthodin elektřiny.

Kritici však připomínají, že za oběť čisté energii z obnovitelného zdroje padla celá města a početné archeologické památky a projekt je i noční můrou pro přírodu oblasti. Stavba, která je pýchou čínského režimu, spotřebovala 16 milionů krychlových metrů betonu.

Hydroelektrárna také zlepší v Číně celkovou situaci s dodávkami elektřiny, protože její distribuční síť propojí expandující jižní Čínu s elektrárnami na západě, kde je spotřeba mnohem nižší. Uvedením Tří soutěsek do provozu získá konečnou podobu národní rozvodná síť, uvádějí čínští experti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK