LG.Philips Displays Slovakia čeká na rozjezd výroby v Hranicích

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NÁMESTOVO (severní Slovensko)/PRAHA 6. února (zpravodaj ČTK) - Zástupci elektrotechnické firmy LG.Philips Displays Slovakia v Námestovu vidí 60procentní šanci na obnovení výroby, která byla přerušena minulý týden. Podmínkou však je, aby se znovu rozběhla spolupráce s LG.Philips v Hranicích na Moravě, kam slovenský závod, zaměstnávající přes 700 lidí, dodává součástky. Pokud dojde k hromadnému propouštění, většina lidí by měla najít práci v dalších firmách na Oravě nebo vzdálenějších regionech. Při návštěvě Námestova to řekla ministryně práce Iveta Radičová.

"LG.Philips v Námestovu odhaduje na 60 procent, že výroba bude pokračovat. Všechno stojí a padá na rozhodnutí české vlády. Bez finančního impulzu pro LG.Philips v Česku šance, že bude pokračovat výroba LG.Philips na Slovensku, je vlastně nulová," dodala ministryně po dnešním setkání se zástupci několika oravských firem, odborů a úřadů práce.

Závod LG.Philips v Hranicích na Přerovsku nedávno zastavil výrobu klasických televizních obrazovek, po několika dnech ale provoz dvou ze tří linek obnovil. Do vážných finančních problémů se podnik dostal kvůli rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays Holding, jež oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli.

O možnostech pomoci státu pro hranický podnik LG.Philips Displays, který zaměstnává 1300 lidí, by se mělo rozhodnout tento týden. Vláda hodlá pro podnik zajistit překlenovací úvěr až 300 milionů českých korun. O řešení situace dnes jednal náměstek ministra průmyslu a obchodu Robert Szurman s vedením společnosti Philips pro Střední Evropu. "Byla to krátká informativní schůzka, bez zásadního výsledku. Jednání budou dál pokračovat," řekla dnes ČTK Kateřina Koubová z tiskového oddělení MPO.

Případná pomoc státu je podmíněna oddělením hranického podniku od mateřské nizozemské společnosti a zajištěním odbytu televizních obrazovek na aspoň jeden až dva roky.

Radičová naznačila, že LG.Philips v Hranicích by měl přijít s inovací výroby. V opačném případě žádná vláda nebude uvažovat o poskytnutí pobídek na výrobu, jež do dvou tří let i tak zanikne.

LG.Philips v Námestovu přímo zaměstnává asi 50 lidí a prozatím zdejšímu úřadu práce neoznámil hromadné propouštění. Učinilo tak ale vedení společnosti Punch Campus, která vyčlenila na výrobu součástek pro LG.Philips 700 lidí.

Podle ředitele námestovského úřadu práce Pavla Boldovjaka, pokud k hromadnému propouštění dojde, drtivá většina z asi 700 zaměstnanců by ani tak neměla zůstat bez práce. O asi dvě stovky specialistů prý projevily zájem další elektrotechnické firmy na Oravě a také velké společnosti jako bratislavský Volkswagen, trnavský Peugeot nebo žilinská Kia.

Elektrotechnické firmy na severním Slovensku by prý zaměstnaly i více než 250 pracovníků s nižší kvalifikací, o případném umístění dalších přibližně dvou stovek lidí se ještě jedná. Kromě elektrotechnických závodů prý projevily zájem také oděvná a strojírenská společnost. Pro část zaměstnanců má v případě nouze náhradní program připraven i mateřský Punch Campus, ministerstvo práce je podle Radičové připraveno pomoci při rekvalifikaci. Nezaměstnanost v regionu Námestova, která je nyní kolem deseti procent, by se tak ani po případném definitivním zastavení výroby v LG.Philips příliš zvýšit neměla.

Slovenské ministerstvo hospodářství oznámilo, že do problémů slovenské pobočky LG.Philips nebude zasahovat. Ministerstvo prý totiž společnosti neposkytlo žádné pobídky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK