Koruna posílila na 28,33 Kč za euro a 23,65 Kč za dolar

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. února (ČTK) - Česká měna dnes posílila o více než deset haléřů na 28,33 Kč za euro, kde stála po 17:00. Přiblížila se tak historickému maximu 28,25 Kč/EUR. Důvodem byl zájem investorů o středoevropské měny a dozvuky pátečního výsledku zahraničního obchodu. K dolaru koruna zpevnila na závěrečných 23,65 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

"Obchodování s korunou chytilo druhý dech," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Páteční nová statistika o vývoji zahraničního obchodu přinesla mnohem lepší data, než většina investorů čekala, a to podle ní koruně pomohlo. "Důvod pro oslabení tedy koruna nemá," doplnil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Koruna zpevnila již v pátek. Předtím několik dnů oslabovala, což bylo důsledkem varovných prohlášení centrální banky a politiků, nejisté budoucnosti továrny LG.Philips, oznámené investice ČEZ či obratu na eurodolarovém trhu.

Pro další směřování bude důležitý vývoj na eurodolarovém trhu. Ve středu navíc ČSÚ zveřejní lednovou inflaci, která by mohla napovědět další vývoj úrokových sazeb. Ekonomové i centrální banka čekají na to, jak se do růstu cen promítlo zvyšování cen energií. V případě nízké inflace by mohlo přijít snížení sazeb, což by snížilo i atraktivnost měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK