ČT: Nigérie má zájem o modernizaci bitevních letounů Albatros

06.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. února (ČTK) - Letecký výrobce Aero Vodochody a opravárenský podnik ministerstva obrany Letecké opravny Malešice (LOM) mají zájem o lukrativní obchod v Nigérii. Jde o generální opravu českých bitevníků L-39 Albatros. Zájem o obchod za miliardy však mají i běloruské a ukrajinské firmy. Dnes to uvedla Česká televize.

"Je to zase jistota práce, řekněme na jeden rok, pro určitý tým lidí," řekl ČT prezident Aera Vodochody Petr Klimeš. Optimismus vyjádřil i Jan Riegert z LOM Praha. Ani dvouhodinové jednání českého ministra zahraničí Cyrila Svobody s jeho nigerijským protějškem však nepřineslo potvrzení zakázky.

Nigerijci by také chtěli moderní české bitevníky L-159 a oba obchody by rádi spojili. Opravu starých letadel přidělí české firmě, když dostanou výhodu při nákupu nových, uvedla ČT. "Je to otázka, na které budeme ještě pracovat," řekl televizi nigerijský ministr zahraničí Oluyemi Adeniji.

"Mám naprosto jasný dojem, že to neznamená, že je vyhráno," dodal ministr Svoboda. O generální opravě dvacítky bitevníků se má podle ČT rozhodnout do poloviny roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK