Koruna oslabila na 28,41 Kč/EUR, mírně ztratila i k dolaru

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. února (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabila zhruba o deset haléřů na 28,41 Kč/EUR. Důvodem jsou především problémy na slovenské politické scéně a s tím spojená obava investorů z předčasných voleb, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna ztratila jen mírně na 23,68 Kč/USD.

Slovenští křesťanští demokraté (KDH) dnes oznámili, že odcházejí z vlády do opozice. Tři ministři za KDH oznámili demisi a strana vyhrožuje, že může hlasovat pro odvolání vlády. Slovenská koruna na to reagovala oslabením o 20 haléřů.

Pokud by se situace dále vyhrotila, může česká koruna podle Vlka dále oslabit. Naopak při uklidnění slovenské politické scény by se koruna mohla vrátit na mírně silnější hodnoty.

V dalších dvou týdnech by koruna podle Markéty Šichtařové z Next Finance měla výrazně oslabit na 28,80 až 28,90 Kč/EUR, protože je dnes nadhodnocená. Zpevňovat prý znovu začne až od druhého čtvrtletí.

Americký dolar by měl podle Šichtařové rychle posilovat, protože je naopak podhodnocený a začne odlákávat spekulativní kapitál ze střední Evropy. Centrální banka Fed navíc zmínila, že chce držet americkou inflaci pod kontrolou. To vyvolalo spekulace o dalším zvyšování úrokových sazeb, což by americké měně dále pomohlo.

V horizontu dvou týdnů by tak česká měna mohla oslabit přes 24 korun za dolar, odhadla Šichtařová. Do dvou měsíců by se kurz mohl dostat na 25 Kč/USD a do konce roku téměř na 26 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK