Mandelson v Praze ocenil výkon české ekonomiky a podporu obchodu

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. února (ČTK) - Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson oceňuje ekonomický výkon České republiky a její přístup k volnému obchodu a vnější konkurenceschopnosti při jednáních v Bruselu. Mandelson to řekl po setkání s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Martinem Tlapou.

"Sdílím ekonomické hodnoty této země a této vlády. Hodnoty otevřenosti pro obchod, otevřenosti vůči konkurenci a snahy odstraňovat překážky bránící jak obchodu a hospodářské činnosti," uvedl Mandelson. Dnes se měl původně sejít s ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem, který je ale nemocen.

Podle náměstka Tlapy přispívá volný obchod k růstu exportních příležitostí pro české i evropské firmy. "Export je u nás významným faktorem růstu ekonomiky, máme tedy zájem o vytváření dobrých podmínek k další expanzi českých firem," řekl.

Mandelson dnes před novináři kladně hodnotil tempo růstu české ekonomiky, v porovnání se sousedními státy nižší nezaměstnanost a relativně nízký veřejný dluh. To jsou výsledky, ze kterých se mohou jiné státy Evropské unie poučit, uvedl.

Komisař se rovněž setkal s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. Ten po jednání uvedl, že Česká republika má velký zájem na tom, aby byl Evropský technologický institut na jejím území. Stejně jako Tlapa hovořil s komisařem o českém návrhu na zrušení cel na dovoz hliníku do Evropské unie.

Mandelson je nyní v Praze na své první letošní zahraniční cestě do členského státu EU. Setkání má naplánované také s premiérem Jiřím Paroubkem a odpoledne se zúčastní obchodní konference Retail Summit 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK