Írán přerušil obchodní a ekonomické styky s Dánskem

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TEHERÁN 7. února (ČTK) - Írán dneškem přerušuje veškeré obchodní a hospodářské styky s Dánskem, oznámil íránský ministr obchodu Masúd Mír Kázemí. Teherán také kvůli karikaturám proroka Mohameda, které se poprvé objevily v dánském tisku, zakázal vstup veškerého dánského zboží do země.

"Počínaje dneškem Írán přerušuje všechny kontrakty a jednání s dánskými firmami," řekl ministr ve státním rozhlase. "Žádné spotřební zboží z Dánska nedostane registrační číslo a produktům s označením Dánska jakožto původu bude zabráněno přecházet přes celnice," řekl Mír Kázemí podle agentury AP.

O přerušení obchodních styků s Dánskem rozhodl již o víkendu íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Odůvodnil to tím, že dánská vláda nereagovala adekvátně na zveřejnění karikatur proroka Mohameda, které islám zakazuje.

Dánská vláda sice vyslovila politování nad zveřejněním karikatur, ale omluvu s odvoláním na svobodu slova odmítla. Několik set demonstrantů zaútočilo dnes podobně jako v pondělí na dánskou ambasádu v Teheránu.

Ministr Mír Kázemí v pondělí uvedl, že Írán nevydá nová povolení pro přístup dánského zboží do země. Dnešní sdělení jde ještě o krok dále.

Nejvíce bojkotem dánského zboží v muslimských zemích nyní trpí švédsko-dánský potravinářský výrobce Arla Foods. Ten na konci minulého týdne sdělil, že ztrácí kvůli konfliktu denně asi milion britských liber (přes 41 milionů korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK