S&P: Vládní krize na Slovensku zatím rating neovlivní

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 7. února (ČTK) - Rozhodnutí slovenské vládní strany KDH vystoupit z koalice nebude mít okamžité dopady na výši ratingu země. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's, která dlouhodobé závazky Slovensku hodnotí známkou A. Výhled do budoucna zůstává zatím také beze změn a je na stabilní úrovni.

Slováci plánují na letošní září parlamentní volby, ale rozhodnutí KDH může situaci zkomplikovat. Vyloučit tedy nelze ani předčasné volby, o kterých se nyní na Slovensku vážně uvažuje. Podle S&P však současná situace může snížit šance současné vlády na znovuzvolení.

Agentura S&P zvýšila rating Slovenska teprve loni v prosinci, kdy agentura zároveň označila výhled ratingu za stabilní. Rating krátkodobých závazků je nyní na stupni A-1 a S&P ho zatím nehodlá měnit. Analytici S&P jsou přesvědčeni, že ratingová známka nadále velmi přesně odráží případná rizika.

Slovensko podle S&P vykazuje solidní pokrok na cestě ke vstupu do eurozóny v roce 2009, jak si původně vytyčilo. Pokud se politika země bude zaměřovat na další reformy, převážně z hlediska fiskální obezřetnosti, agentura může rating zvýšit. Zda se tak může stát v brzké době, ale neuvedla.

Pokud by nadcházející volby způsobily zásadní změnu politiky a vedly k uvolnění fiskální pozice, agentura může rating Slovenska snížit. Pokud země po volbách začne uvažovat o odkladu vstupu do eurozóny, snížení ratingu by zřejmě bylo o to rychlejší nebo výraznější, píše se ve sdělení ratingové agentury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK