Automobilka GM snížila dividendu i platy nejvyššího vedení

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


DETROIT 7. února (ČTK) - Největší světová automobilka General Motors se rozhodla snížit celoroční dividendu o 50 procent na jeden dolar na akcii a zredukovat mzdy členů nejvyššího vedení. Oznámila to dnes firma, která za loňský rok prodělala 8,6 miliardy dolarů. Přikročila tak k prvnímu snížení dividendy za více než 13 let. Redukce dividendy automobilce ušetří zhruba 565 milionů dolarů ročně.

Plat předsedy správní rady a generálního ředitele společnosti Ricka Wagonera klesne o polovinu a platy místopředsedů Johna Devina, Roberta Lutze a Fritze Hendersona se sníží o 30 procent. Firma hodlá rovněž omezit výhody v oblasti zdravotní péče pro důchodce a zkoumá možnosti restrukturalizace penzijního programu pro zaměstnance v USA, píše agentura AP.

"Toto jsou obtížná rozhodnutí, která zahrnují oběti ze strany našich zaměstnanců, akcionářů, důchodců i nejvyššího vedení," prohlásil Wagoner. "Jsme nicméně konfrontováni s dramatickými změnami v průmyslu a v globálním konkurenčním prostředí, což nás nutí hledat další způsoby redukce finančních rizik a dlouhodobého zlepšování konkurenceschopnosti," dodal.

Společnost v pondělí zvolila do své správní rady Jeroma Yorka, který je poradcem největšího individuálního akcionáře GM Kirka Kerkoriana a propagátorem agresivnějších kroků k dosažení obratu v hospodaření automobilky. York již minulý měsíc vyzval ke snížení dividendy na polovinu a dalším opatřením k redukci nákladů. "Snížení dividendy a platu vedení není velkým překvapením," prohlásil analytik Tim Ghriskey ze společnosti Solaris Asset Management.

Přední americké automobilky GM a Ford nyní na domácím trhu zápasí s asijskou konkurencí a se stoupajícími náklady na suroviny, zdravotní péči a penze. Drahý benzin navíc způsobil pokles poptávky po sportovně užitkových automobilech, které byly v USA dlouhou dobu důležitým zdrojem zisku. V poslední době se tak začaly objevovat dohady o možném bankrotu GM nebo Fordu.

Společnost GM v listopadu oznámila, že v Severní Americe v rámci restrukturalizace zruší do roku 2008 zhruba 30.000 pracovních míst, což odpovídá téměř deseti procentům její celkové pracovní síly. Jde o nejvýraznější redukci počtu zaměstnanců v GM od prosince 1991, kdy firma ohlásila uzavření 21 továren a zrušení 74.000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK