Komisař: EU zpochybní odvolání Polska proti bankovní fúzi

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 7. února (ČTK) - Evropská komise zpochybní odvolání, které podala polská vláda proti fúzi finančních ústavů UniCredito a HVB. Řekl to dnes komisař Evropské unie pro vnitřní trh Charlie McCreevy. Poláci fúzi napadli u soudu, protože podle nich nebere v úvahu situaci na polském bankovním trhu.

"Ta věc se dostane před soud. Evropská komise to pochopitelně zpochybní," řekl novinářům McCreevy, který je nyní na návštěvě Spojených států.

Polská vláda podala k soudu první instance odvolání proti rozhodnutí Evropské komise schválit bez výhrad žádost italské banky UniCredito na převzetí německé skupiny HVB. Získáním polské pobočky HVB se totiž dceřiná společnost UniCredita stane největší bankou na polském trhu i ve střední Evropě. UniCredito, která již v Polsku koupila banku Pekao, tak může ovládnout i banku BPH.

Soud první instance je druhým nejvyšším soudem Evropské unie. Někteří právníci jsou ale krokem polské vlády překvapeni a tvrdí, že možná vůbec nebude o čem rozhodovat. Pravidla totiž stanoví, že k rozhodnutí komise je nutné se vyjádřit pouze do dvou měsíců. Rozhodnutí, o kterém jde v tomto sporu, ale komise přijala loni v říjnu, připomíná agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK