Akcie Spolany zrychlily růst v RM-Systému na 6,5 procenta

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. února (ČTK) - Akcie chemické společnosti Spolana dnes výrazně zrychlily růst a staly se podruhé za sebou nejziskovější obchodovanou emisí mimoburzovního RM-Systému. Kurz Spolany vyrostl o 6,54 procenta na 179 korun, uvedl trh. Většinový podíl ve Spolaně chce koupit podle zprávy zveřejněné po skončení obchodů s akciemi deset zájemců.

Výkon Spolany kontrastoval s ostatními cennými papíry, které v průměru rostly jen mírně. Cenový index třiceti předních podniků PK 30 si polepšil o 0,07 procenta na 2553,91 bodu. Celkové obchody s cennými papíry se snížily o polovinu na 5,4 milionu korun.

Přes čtyři pětiny akcií Spolany drží petrochemický holding Unipetrol, který podíl nabídl k prodeji v lednu. Předběžné nabídky podala desítka firem z oboru i finanční investoři, výběr vítěze by mohl zabrat dva až čtyři měsíce. Podle analytika společnosti Cyrrus Petra Bártka je favoritem dcera polského koncernu PKN Orlen Anwil.

Z dalších emisí vyrostl ČEZ o 0,12 procenta na nový rekord 830 korun, naopak Komerční banka odepsala dalších 0,19 procenta na dvouměsíční minimum 3391 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK