Cena ropy se prudce snižuje, očekává se další růst zásob

07.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 7. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v poklesu, který se v odpoledních hodinách ještě prohloubil. Trh očekává, že se zásoby ropy v amerických skladech zvyšují, což vyvíjí tlak na další pokles cen. Americká lehká ropa zlevnila o více než jeden dolar na zhruba 63,80 USD, podobně ropa Brent se prodává o více než dolar levněji za 62,15 USD.

Trh začíná také jinak nahlížet na vývoj kolem Íránu. Doposud se obával, že spor Íránu se Západem by mohl znamenat ohrožení plynulosti dodávek na trh, nyní ale předpokládá, že problémy hned tak nenastanou. Zatím totiž není zcela jasné, jak bude Západ spor řešit a jak bude reagovat samotný Írán.

Snižují se i ceny dalších ropných produktů. Cena benzinu se snížila o 3,42 centu na 1,61 USD za galon (asi 3,8 litru), a cena topného oleje klesla o 3,98 centu těsně nad hranici 1,72 USD za galon.

"Předběžné odhady zásob všechny ukazují na růst ve všech segmentech. Přitom chladné počasí se dlouho neudrží a bude jen v souladu s běžným sezonním vývojem," sdělil viceprezident finanční společnosti Fimat USA Mike Fitzpatrick. Podle něj z trhu začínají odcházet ti, kteří spekulovali na další silný růst cen.

"Případné rozhodnutí kolem Íránu bude odloženo alespoň o měsíc, čehož teď někteří využívají k tomu, aby inkasovali zisky a zatím odešli," dodal Fitzpatrick. Analytici předpovídají, že před týdnem v amerických skladech přibylo 1,6 milionu barelů benzinu a zhruba 800.000 barelů ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK