Japonské akcie po ztrátách Toyoty prudce klesly

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 8. února (ČTK) - Japonské akcie ve středu prudce klesly. Důvodem byly ztráty automobilky Toyota Motor, která oznámila zisk v souladu s odhady trhu. Investoři se také rozhodli vydělat na předchozím růstu některých firem, jako Advantest, a prodávali je. Index Nikkei nakonec ztratil 2,68 procenta a uzavřel na 16.272,68 bodu. Procentní ztráta indexu byla nejvyšší od poloviny ledna, kdy vypukl skandál s internetovou společnosti Livedoor.

Na ztrátách trhu se podepsal i pokles cen ropy, který stáhl dolů ropné společnosti. Zatčení některých zaměstnanců kvůli podezření z úniku informací o klientech způsobilo pokles společnosti Mizuho Financial Group. Po posílení jenu k dolaru oslabily i hlavní velcí vývozci.

Dolar v Asii oslaboval. Japonský jen podpořila spekulace, že by japonská centrální banka mohla již v nejbližší době ukončit svoji politiku nulových úrokových sazeb a sazby zvýšit. Měnový výbor japonské centrální banky zahájil dvoudenní zasedání. Růst sazeb na tomto zasedání se sice nečeká, avšak investoři nakupovali jen, protože čekají, že zpráva banky o vývoji domácí ekonomiky po ukončení zasedání bude velmi příznivá.

V závěru asijského obchodování euro k dolaru nepatrně stouplo na 1,1975 USD z úterních newyorských 1,1973 USD. Dolar k jenu oslabil o 0,07 jenu na 118,02 JPY, během dne se však propadl až na 117,50 JPY. Euro k jenu kleslo o 0,1 procenta na 141,25 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK