Loni přibyly ve světě dva nové jaderné reaktory, dva skončily

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - V minulém roce byly ve světě nově připojeny do sítě dva jaderné reaktory, po přestávce začal dodávat elektřinu jeden další a naopak životnost dvou bloků skončila. Celkem je podle Světové asociace pro atomovou energii (WNA) v současné době ve světě v provozu 443 jaderných bloků, které dodávají zhruba šestinu světové produkce elektřiny. Sdělil to předseda České nukleární společnosti Václav Hanus.

Ve výstavbě bylo letos v lednu dalších 24 jaderných bloků, které mají mít kapacitu 19.000 megawatt (MW). Mezi ty patří například loni zahájená výstavba reaktorů ve Finsku na elektrárně Olkiluoto a pákistánské elektrárně Chasma. "Kromě toho v současnosti probíhají konkrétní přípravy k vybudování dalších 41 jaderných bloků po celém světě. Nejvíce jich má být vystavěno v Japonsku a Číně," uvedl Hanus. Celkem má v těchto dvou zemích vzniknout 21 reaktorů.

Podle Hanuse se výhledově předpokládá rozšíření jaderných zařízení o dalších 113 nových reaktorů s největším podílem v Asii. "Konkrétně se plánuje výstavba 48 reaktorů v Jižní Africe a v Indii, 19 reaktorů by měla dále postavit Čína, 13 USA a 8 reaktorů by mělo v budoucnu získat Rusko," doplnil Hanus. Zbylých 25 bloků je rozděleno například mezi Francii, Indonésii nebo Turecko.

WNA do této kategorie také zařadila k České republice dva zvažované reaktory s celkovým výkonem 1900 MW. Česká republika zvažuje podle energetické koncepce výstavbu dvou bloků, pravděpodobnou variantou je rozšíření elektrárny Temelín, která byla původně plánována na čtyři bloky. Postaveny však byly dva se souhrnným výkonem 2000 MW.

Nově byl loni do provozu ve světě uveden japonský reaktor Higashidori s výkonem 1067 MW a indický Tarapur s 490 MW. Po odmlce začal do sítě opět dodávat energii kanadský reaktor Pickering. Uzavřen byl naopak německý Obrigheim (340 MW) a švédský Barsebäck (602 MW). Celkově meziročně stoupla kapacita jaderných zařízení o 1130 MW.

Elektřina z jádra se podílí na celkové světové výrobě zhruba 16 procenty. Česká republika loni při produkci 82,6 terawatthodiny vyrobila z jádra zhruba 30 procent elektřiny. Největší podíl jádra na výrobě má Litva a Francie.

Stejně jako loni měly nejvíce reaktorů Spojené státy se 103 bloky. Francie má 59 zařízení a Japonsko 55. Do první šestky patří dále Rusko, Velká Británie a Jižní Korea. Jaderné elektrárny provozuje celkem 30 zemí, na jejichž územích jsou reaktory s výkonem 368.386 MW.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK