ČR asi bude mít nový zákoník práce, sněmovna ho schválila

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - Zaměstnanci a zaměstnavatelé v Česku se možná od příštího roku začnou řídit novým zákoníkem práce. Pracovní kodex, který prosadili sociální demokraté a komunisté, schválila sněmovna. Norma začne platit, pokud ji odhlasuje Senát a podepíše prezident. Nahradí právní úpravu z roku 1966 a řadu dalších zákonů.

Podle ministra práce Zdeňka Škromacha (ČSSD), jehož úřad kodex připravil, je nový zákoník liberálnější. Odbory normu podporují, podnikatelé ji kritizovali.

Škromach (ČSSD) po schválení zákoníku novinářům řekl, že nová norma přináší větší smluvní volnost mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Mnohé záležitosti bude možné sjednat v kolektivních a dalších smlouvách. Norma se prý řídí zásadou: "co není zakázáno, je dovoleno". Škromach dodal, že nynější kodex naopak vyznává spíše heslo: "co není dovoleno, je zakázáno".

Zákoník zavádí například takzvaná konta pracovní doby. Firmy by tak mohly využívat své pracovníky tehdy, kdy by pro ně měly práci. V době s menším počtem zakázek by lidé měli pracovní dobu kratší. Celkový odpracovaný čas by se sčítal v kontech pracovní doby, nepřesáhl by ale dosud obvyklé množství.

Spory vyvolávaly hlavně pravomoci odborů. Podle nové normy by měly kontrolovat bezpečnost práce a při jejím ohrožení by mohly rozhodnout o zastavení výroby. Podle některých podnikatelů tak odboráři chtějí ovlivňovat hospodářskou politiku firem. Škromach uvedl, že zákoník pravomoci odborů nezvyšuje. "Nikdo to nikdy neprokázal," zdůraznil. Odpůrci kodexu již dříve upozorňovali na to, že by "odborářské" paragrafy mohly být neústavní.

O tom je přesvědčena i stínová ministryně práce za ODS Alena Páralová. Podle ní je neústavní nejen možnost odborů zastavit výrobu, ale i to, že by kolektivní smlouvu měla uzavírat nejsilnější odborová organizace v podniku. Páralová řekla, že nový zákoník zvýší nezaměstnanost, sníží konkurenceschopnost a vyžádá si velké transformační náklady.

"Zákoník práce byl schválen socialisticko-komunistickou válcovací stolicí, navzdory nesouhlasu odborné veřejnosti, legislativní rady vlády," uvedla Páralová. ČSSD a KSČM podle ní "zválcovaly i demokratickou opozici". Pozměňovací návrhy, které poslanci ODS předložili, dnes sněmovna nepřijala.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a senátor za ČSSD Milan Štěch považuje nový kodex za významnou změnu k lepšímu. "Zákoník práce bude moderní, funkční normou, která bude potřebně chránit zaměstnance," řekl novinářům předák. Odmítl výtky, že by zákoník zvýhodňoval odboráře před ostatními pracovníky. "Bohužel práva odborů zůstala na stejné úrovni, já bych si uměl představil, že by byla větší," konstatoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK