Hranický závod LG.Philips Displays obnovil provoz třetí linky

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OLOMOUC 8. února (ČTK) - Hranický závod LG.Philips Displays Czech republic funguje v plném provozu. Továrna obnovila provoz třetí, poslední linky na výrobu obrazovek do klasických televizorů. Řekla to mluvčí továrny Zuzana Fojtíková. Firma zastavila výrobu 27. ledna kvůli nedostatku materiálu, první dvě linky opět spustila 31. ledna.

"Společnosti se podařilo zajistit potřebné komponenty pro provoz třetí výrobní linky. Její provoz se rozjel také proto, že máme dostatek zákazníků. Závod se ale nadále potýká s finančními problémy," uvedla mluvčí.

LG.Philips Displays zaměstnává v Hranicích asi 1300 lidí. Kvůli rozjezdu třetí linky továrna přijala 80 brigádníků. "Jejich služeb využíváme pravidelně vždy, když se zvýší nároky na výrobu," uvedla Fojtíková.

Hranický závod se dostal do vážných finančních problémů kvůli rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays Holding, jež oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. Nizozemský soud na holdingovou společnost vyhlásil bankrot.

O možnostech pomoci státu pro hranický podnik by se mělo rozhodnout tento týden. Vláda hodlá pro podnik zajistit překlenovací úvěr až 300 milionů korun. Případná pomoc státu je podmíněna oddělením hranického podniku od mateřské nizozemské společnosti a zajištěním odbytu televizních obrazovek na aspoň jeden až dva roky.

"Naši právníci nadále zjišťují, zda by hranický závod mohl být zahrnut do konkurzní podstaty holdingové společnosti. Naším cílem je se od holdingové společnosti odtrhnout," řekla Fojtíková.

Podle dnešního vydání středomoravské Mladé fronty Dnes kvůli problémům hranické továrny možná přijdou o práci první lidé. S podnikem již přestala spolupracovat úklidová firma MWDias z Ostravy, která na úklid v továrně zaměstnává 15 žen z Hranic a okolí. Spolupráci se závodem ukončila kvůli vysokým pohledávkám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK