Sněmovna schválila pro nepoctivé obchodníky pokuty až 50 mil. Kč

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - Nepoctiví obchodníci možná dostanou v budoucnu pokutu až 50 milionů korun. Počítá s tím novela zákona o ochraně spotřebitele, kterou schválila sněmovna. Předlohu ale ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Zákon by měl podle předkladatelů nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) již dříve prohlásil, že kontrolní a dozorové orgány sice fungují dobře, ale nemají dostatek pravomocí proti velkým společnostem na trhu, které mohou zneužívat dominantní postavení.

"Já tedy nepovažuji za normální, aby se v jednom z řetězců modré maso přemalovávalo na růžové, aby se přes lhůty spotřeby přelepovaly jiné lhůty spotřeby a aby takovýmto způsobem byl oklamáván český občan a vystavován zdravotnímu riziku," prohlásil Urban. Vysoká pokuta se bude podle něj udělovat jen v nejkřiklavějších případech.

Nyní obchodníkům za porušení zákona o ochraně spotřebitele hrozí maximálně milionová pokuta. U prohřešků proti zákonu o potravinách je maximální sankce tři miliony korun. Zákon počítá také s tím, že provozovatelé tržnic zřejmě budou muset vést evidenci údajů o obchodnících, kteří na tržištích nabízejí zboží. Stánky na tržnicích by měly být napříště označeny identifikačními údaji o prodávajících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK