Federace strojvůdců zvažuje kvůli zákoníku stávkovou pohotovost

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. února (ČTK) - Federace strojvůdců ČR zvažuje vyhlášení stávkové pohotovosti kvůli ustanovením nového zákoníku práce, které se týkají vyjednávání zaměstnavatelů s odbory. Připravena je i k jiným protestům. Řekl to mluvčí federace Libor Poláček. Sněmovna dnes schválila nový pracovní kodex, podle něhož by firmy mohly uzavírat kolektivní smlouvu jen s nejsilnější odborovou organizací. Tou je na železnici Odborové sdružení železničářů (OSŽ).

Pro federaci strojvůdců je však tato úprava nepřijatelná. Prezident federace Petr Čechák ji označil za nedemokratickou. Podle něj by zaměstnavatelé mohli začít opomíjet hlas menších odborových organizací. "Paragraf bezostyšně porušuje Listinu práv a svobod, která ukládá, že nelze zvýhodňovat žádnou odborovou organizaci v podniku nebo odvětví," uvedl Čechák.

Podle zákoníku by zaměstnavatelé mohli uzavřít kolektivní smlouvu s odbory, které mají nejvíce členů, když by se odborové organizace ve firmě na společném postupu nedohodly. Paragraf považuje za neústavní i stínová ministryně za ODS Alena Páralová. Řekla to dnes po schválení zákoníku novinářům.

Jak bude federace přesně postupovat, rozhodne příští týden její rada. Odboráři se chtějí obrátit i na ostatní odborové organizace, na které by mohlo ustanovení dopadnout. Osloví například lékařské odbory, odbory pilotů či řidičů hromadné dopravy, upřesnil Poláček.

Federace strojvůdců ČR je samostatná odborová organizace. Vznikla v roce 1986, v minulosti byla několikrát zakázána. Svou činnost obnovila v roce 1990. Má asi 13.000 členů. V červnu 1995 se účastnila stávky na železnici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK