Kanadský Nortel dá na urovnání žalob téměř 2,5 miliardy dolarů

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OTTAWA 8. února (ČTK) - Kanadský výrobce telekomunikačních zařízení Nortel Networks schválil, že zaplatí 2,47 miliardy USD za vyrovnání dvou hromadných žalob. Ty vyplynuly z finančního skandálu z roku 2003. Nortel současně uvedl, že chce vyrovnání proto, aby se mohl soustředit na obnovu svých aktivit. Analytici tak vysokou sumu za vyrovnání neočekávali.

Podle návrhu dohody Nortel předpokládá, že zaplatí 575 milionů USD v hotovosti ze svých rezerv a vydá nové kmenové akcie za 628,7 milionu dolarů. Celkové náklady spojené s vyrovnáním podnik odhaduje na 2,47 miliardy dolarů, tedy 57 centů na akcii.

"Je to hodně peněz... Myslím, že to investory jednoznačně znepokojí," uvedl analytik RBC Capital Markets. "Vyrovnání je mnohem rozsáhlejší, než jsme předpokládali. Tipovali jsme vyrovnání zhruba na 600 až 800 milionů dolarů, které půjdou z peněz za akcie a ne z hotovosti," dodal.

Akcie Nortelu klesly v New Yorku přibližně o pět procent na 2,86 dolaru. Na burze v Torontu emise podniku oslabila zhruba o dvě procenta.

Kvůli účetnímu skandálu se ve firmě ještě vyšetřuje. Nortel předpokládá, že výdaje zanese do posledního čtvrtletí loňského roku. Zatím ale neoznámil, kdy čtvrtletní výsledky zveřejní.

Nezávislá kontrola účetnictví ukázala, že generální ředitel Frank Dunn a další manažeři schválili využití finančních rezerv podniku, které neodpovídalo americkým účetním standardům. Podnik poté opravil výsledky hospodaření za roky 2001 až 2003 a propustil tři vrcholné manažery včetně Dunna, napsala agentura Reuters.

Loni na podzim Nortel rovněž oznámil, že jeho vedoucí pracovníci vrátí prémie v milionech amerických dolarů a pět ředitelů nebude kandidovat na znovuzvolení do správní rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK