Americké akcie dopoledne rostly díky Cisku a vlně fúzí

08.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 8. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne na Wall Street rostly, protože společnost Cisco Systems překonala svým čtvrtletním výsledkem očekávání analytiků a přišla s příznivým výhledem hospodaření. Investory povzbudily také chystané fúze a akvizice díky zprávě, že farmaceutický Pfizer prodá divizi spotřebního zboží.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času vzrostl o 0,4 procenta na 10.797,4 bodu. Index trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ zvýšil na 2254,6 bodu, a posílil také o 0,4 procenta.

Díky Cisku se na trhu obnovil pozitivní pohled na akcie a odvětví technologických firem. Výrobce telekomunikačních zařízení zveřejnil zisk, který překonal očekávání, a jeho akcie na trhu Nasdaq díky tomu vzrostly o šest procent na 19,20 dolaru.

Pfizer uvažuje o tom, že by divizi spotřebního zboží prodal nebo vyčlenil do samostatné společnosti. Tržby divize loni vzrostly o deset procent na 3,88 miliardy dolarů. Na celkových příjmech společnosti se tato divize podílí 7,5 procenta. Akcie Pfizeru v jednu chvíli stouply o 3,9 procenta na 25,91 dolaru, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy navázaly na úterní tříprocentní propad a ztratily dalšího zhruba půl dolaru na barel. Reagovaly tak na zprávu o výrazném růstu zásob benzinu v USA. Cena americké ropy se snížila o 74 centů na 62,35 dolaru za barel, když v úterý zlevnila o dva dolary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK