Předlužení lidé budou moci hledat pomoc na internetu

09.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. února (ČTK) - Lidé, kteří se zejména v důsledku předlužení ocitnou v majetkové nouzi, budou moci najít pomoc na internetu. Občanské sdružení SPES dnes spustilo na adrese www.pomocsdluhy.cz internetové stránky, ze kterých má postupně vzniknout poradenský nástroj. SPES to dnes sdělil ČTK.

Na stránkách bude v blízké době umístěn například přehled nejběžnějších pojmů z finančnictví či příručka s radami, jak v případě předlužení postupovat ve styku se státními orgány, exekutory, vymahači dluhů a dalšími institucemi.

Jakmile bude mít SPES dostatek dotazů na řešení konkrétních kauz, bude je zveřejňovat. Chce tak upozornit na rizika, která hrozí lidem půjčujícím si peníze bez seriózního zhodnocení svých schopností splácet. "Cílem je naučit lidi půjčovat si odpovědně a těm, kteří se i přesto dostanou do problémů, pomoci najít legální cestu, jak se se svými dluhy čestně vyrovnat," uvedla předsedkyně rady sdružení Andrea Běhálková.

Zadlužení českých domácností v posledních letech stoupá. Dluhy jsou hlavně dlouhodobého charakteru a lidé půjčené peníze využívají zejména na financování bydlení. Hypoteční úvěry a půjčky ze stavebního spoření dosáhly v polovině loňského roku 232,6 miliardy korun a na celkové zadluženosti domácností se podílely 72,4 procenta. Stále více peněz lidé dluží také bankám a leasingovým a splátkovým společnostem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK