Francouzská ekonomika loni zpomalila růst na 1,4 procenta

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 10. února (ČTK) - Francouzská ekonomika zpomalila loni růst na 1,4 procenta z tempa 2,1 procenta v roce 2004. Na konci roku přitom růst hrubého domácího produktu ochabl výrazněji, než se čekalo, vyplývá z dnešních předběžných údajů statistického úřadu INSEE.

HDP za poslední loňské čtvrtletí stoupl mezičtvrtletně jen o 0,2 procenta proti 0,7 procenta v předešlém čtvrtletí. Ekonomové podle agentury Reuters čekali růst o 0,4 procenta.

Francouzská ekonomika má nyní opačné problémy než německá, kde oživení táhne vývoz, ale spotřebitelská poptávka zůstává zatím slabá. Ve Francii je naopak spotřeba domácností poměrně silná, export však zaostává.

To se projevuje ve slabosti průmyslové výroby. Podle dalších dnešních údajů INSEE produkce průmyslu v prosinci klesla proti listopadu o 0,3 procenta a meziročně byla nižší o 0,8 procenta. Ještě výraznější byl přitom pokles klíčového zpracovatelského průmyslu.

"Projevuje se zde strukturální slabost podnikatelských investic. Při stagnujícím trhu práce tak nedokáže spotřeba domácností táhnout ekonomiku sama," řekl ekonom Emanuel Ferry z Exane BNP Paribas.

Míra nezaměstnanosti byla ve Francii na konci roku na 9,5 procenta a vláda čeká do konce roku pokles pod devět procent. Podle ekonomů však nezaměstnanost neklesá z ekonomických příčin, ale kvůli demografickým a politickým faktorům.

K významnějšímu poklesu nezaměstnanosti by musela ekonomika růst o více než dvě procenta, řekl Ferry. Podle jeho banky však bude letos HDP růst jen o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK