Výpisy z rejstříků budou zřejmě i na poštách a u notářů

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Ověřené výpisy z rejstříků, jako jsou katastr nemovitostí či obchodní rejstřík, budou zřejmě vydávat i pošty, notáři a některé obce. Dosud museli lidé pro výpisy chodit na příslušné úřady. Sněmovna odmítla senátní návrh, aby výpisy z rejstříků nabízely všechny obce, které spravují matriku, a podpořila původní verzi předlohy. Zákon posoudí ještě prezident.

Senát poslancům novelu vrátil s tím, že by výpisy z rejstříků měly automaticky vydávat všechny obecní úřady, které mají na starost matriku. Ostatní úřady a společnosti by službu mohly poskytovat po získání licence od ministerstva vnitra. Podle senátorů by taková úprava lidem výrazně zjednodušila komunikaci s úřady.

Poslanecká verze zákona o veřejných informačních systémech, které dnes sněmovna dala přednost, počítá s tím, že by lidé mohli ověřené výpisy z rejstříků získat na pobočkách České pošty, dále u notářů, na Hospodářské komoře a v obcích, které by o poskytování služby měly zájem.

Senátorům se nelíbilo především to, že by na vydávání výpisů údajně vydělávala Česká pošta, aniž by měla přirozenou konkurenci. Podle ministryně informatiky Dany Bérové (za US-DEU) by ale senátní návrh obcím zkomplikoval život, protože by je nutil poskytovat nákladnou službu, na kterou nejsou vybaveny.

Novela zároveň zavádí Portál veřejné správy, který by sloužil jako elektronická podatelna státu. K doručení úředního dokumentu by stačilo poslat e-mail opatřený elektronickým podpisem na adresu www.portal.gov.cz.

Senát se rovněž postavil proti povinnosti firem zveřejňovat celou účetní závěrku v obchodním věstníku. Ani v této věci ale poslanci původní návrh neupravili. Podle senátorů bude nová povinnost podnikatelskou sféru stát nejméně sedm miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK