Koruna posunula historické maximum na 28,22 Kč/EUR, poté klesla

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Česká měna odpoledne vylepšila své historické maximum o tři haléře na 28,22 Kč/EUR. Poté ale oslabila a po 17:00 stála na 28,32 Kč za euro. Vůči dolaru koruna pozdě odpoledne klesla o 15 haléřů na závěrečných 23,75 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria Finance.

Domácí měnu poslala na historický rekord série agresivnějších nákupů zahraničních bank a investičních domů, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Posílení koruny pomohl vývoj v Polsku, kde se investoři dočkali přebytku rozpočtu a růstu cen dluhopisů, doplnil analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Dolar odpoledne po předchozím oslabení smazal ztráty a zpevnil až na 1,1950 USD/EUR. Investoři čekali na data zahraničního obchodu v USA za rok 2005. Schodek stoupl na rekordních 725,8 miliardy dolarů a dosavadní maximum za rok 2004 překonal o 17,5 procenta.

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek míní, že první polovina příštího týdne přinese makroekonomická data, která by měla potvrdit pro korunu příznivý obrázek. Pozitivní jsou prý očekávání jak ohledně prosincového běžného účtu platební bilance, tak prosincové průmyslové výroby. "Koruna by si tak měla své silné úrovně udržet, vyloučit nelze další testování historicky nejsilnějších úrovní," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK