Americké akcie dopoledne klesaly kvůli předpovědi Pfizeru

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 10. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne na Wall Street klesaly poté, co farmaceutický koncern Pfizer přinesl horší předpověď letošního zisku, než analytici očekávali. Na akciovém trhu se pak obnovily obavy z budoucích zisků korporací.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,4 procenta na 10.844,9 bodu. Index trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil o 0,6 procenta na 2241,8 bodu.

Akcie Pfizeru před polednem oslabily o 2,9 procenta na 25,59 dolaru a mezi emisemi Dow Jonesova indexu tak vykázaly největší ztrátu. Pfizer je největší světový výrobce léků.

"Jedna z hlavních věcí, na které trh soustředí, jsou přirozeně zisky, a nikdy není ku prospěchu, když společnosti varují před poklesem svých zisků," řekl šéf investic z makléřské společnosti Ryan, Beck & Co.

Americké ministerstvo obchodu dnes navíc oznámilo, že se obchodní deficit Spojených států loni prohloubil o 17,5 procenta na rekordních 725,76 miliardy dolarů. Zvýšil se i schodek za samotný prosinec a sílí obavy o schopnost amerických exportérů konkurovat.

Dolů šly i akcie ropných koncernů, protože ceny ropy přišly o své zisky. Cena americké ropy v New Yorku klesla před polednem o 52 centů na 62,10 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK