Microsoft loni zvýšil v ČR a na Slovensku tržby o 13 procent

13.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. února (ČTK) - Česká a slovenská pobočka softwarového gigantu Microsoft loni zvýšila tržby o 13 procent. Tempo růstu se během roku postupně zvyšovalo a ve čtvrtém čtvrtletí dosáhlo 23 procent. V následujících třech letech plánuje Microsoft meziroční růst v rozmezí 17 až 25 procent ročně, uvedl mluvčí pobočky Jiří Grund. Absolutní hodnotu tržeb ani hospodářský výsledek firma nezveřejnila.

"Více než dvě pětiny růstu vidíme v rozšiřování tržních příležitostí a uvádění nových produktů na trh, jako jsou Windows Media Center, Xbox 360, Windows Vista, Office a podobně," uvedl generální ředitel Microsft ČR a SR Jiří Devát. Přibližně třetinu pak chce firma získat na úkor tržních podílů konkurence.

Nejvíce se loni firmě v tuzemsku dařilo v prodeji podnikových řešení Microsoft Dynamics, u kterých dosáhla růstu o 23 procent a získala 133 nových zákazníků. Ve druhé polovině roku pak růst divize zesílil na 45 procent. "Předpoklad pro další období je udržet současné tempo růstu," dodal Grund.

Tržby z prodeje serverových řešení stouply o 18 procent. Růst byl tažen zejména aplikační platformou, která byla v listopadu obohacena o nový SQL Server 2005 a Visual Studio 2005. Dvouciferný růst zaznamenal i serverový operační systém Windows, který dnes využívá zhruba 65 procent všech serverů v ČR a na Slovensku a je instalován na třech ze čtyř nově pořízených serverů.

Počátkem listopadu firma na český a slovenský trh uvedla operační systém Windows XP Media Center Edion 2005. Prodej počítačů a mediálních center vybavených tímto systémem přesáhl do konce roku 10.000.

V roce 2006 Microsoft plánuje na český a slovenský trh uvést nový operační systém Windows Vista, kancelářský balík Microsoft Office a herní konzolu Xbox 360.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK