Americké akcie v pondělí klesly kvůli obavám z vyšších úroků

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 14. února (ČTK) - Americké akcie na newyorské Wall Street v pondělí oslabily, protože se mezi obchodníky opět objevily obavy z dalšího zvyšování úrokových sazeb. Emise výrobců vyspělých technologií klesaly spolu s internetovou firmou Google za obav, že jsou její akcie nadhodnocené.

Dow Jonesův index se snížil o 26,73 bodu na 10.892,32 bodu, tedy o 0,24 procenta. Index technologického trhu Nasdaq klesl téměř o procento na 2239,81 bodu, když přišel o 22,07 bodu.

Zobchodované objemy nebyly vysoké, protože se mnoho obchodníků nemohlo dostat do práce kvůli nebývalým sněhovým bouřím. Severovýchodní část Spojených států včetně New Yorku zažila o víkendu nejbohatší sněhovou nadílku za několik desetiletí.

Investoři se obávají, že projev nového šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho otevře cestu k dalšímu zvyšování základní úrokové sazby.

Google na trhu Nasdaq oslabil o 4,7 procenta na 345,70 dolaru poté, co týdeník Barron's napsal, že by emise podniku mohla klesat dál a že by se mohla snížit až o polovinu. Pokles Googlu přiměl investory k prodeji dalších titulů. Od 11. ledna, kdy byl Google na maximu, již propadl o 27 procent.

Také devizový trh čeká na Bernankeho projev k úrokovým sazbám a kurz dolaru se díky tomu ustálil. Předpokládá se, že v polovině roku by mohl být základní úrok v USA na pěti procentech, nyní činí 4,5 procenta. Kurz eura byl v pondělí relativně stabilní, zavíral den na 1,1908 USD. Dolar vůči japonskému jenu oslabil o 0,2 procenta na 117,71 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK