Japonské akcie vzrostly nejvíce za tři týdny, dolar mírně klesl

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 14. února (ČTK) - Ceny japonských akcií se na začátku úterního obchodování snížily, v průběhu dne ale pokles zastavily a v závěru vystoupily na nejvyšší úroveň za tři týdny. Investoři se zaměřili na akcie automobilky Toyota a dalších firem s dobrými vyhlídkami na růst zisku.

Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 307,21 bodu a den uzavřel růstem o 1,93 procenta na 16.184,87 bodu. Na začátku dne přitom ztrácel až 1,2 procenta. Širší index Topix si připsal 1,06 procenta na 1635,24 bodu.

Akcie finančního ústavu Mitsubishi UFJ Financial Group rovněž zamířily vzhůru a pomohla jim zpráva, že se podnik chystá zvýšit odhad celoročního zisku o téměř 20 procent. Trh v poslední době prochází silnými výkyvy a investoři se více přiklánějí k akciím s nejlepšími vyhlídkami na růst zisku.

"Důraz se neklade na výhled budoucího růstu, ale spíše na nízký poměr ceny k zisku. Anebo na firmy, které měly v posledních pěti letech solidní růst tržeb," uvedl šéf Société Générale Asset Management Akio Jošino. "To znamená, že je zájem o podniky, které jsou schopny vytvářet zisky za všech podmínek," dodal.

Akcie Toyoty se dotkly svého životního maxima 6250 jenů, ale v závěru se části zisků vzdaly. Nakonec končily se ziskem 1,3 procenta na 6210 jenech. Mazda Motor získala zhruba 9,4 procenta v reakci na zprávu, že investiční banka Morgan Stanley zvýšila nákupní doporučení k tomuto titulu.

Na devizovém trhu se mírně snižoval kurz dolaru a trh čeká na středeční vystoupení nového šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho. Předpokládá se, že bude příznivě hovořit o vyhlídkách ekonomiky, což by mohlo signalizovat další zvýšení úroků. To může znamenat nepříznivou zprávu pro akciový trh.

Bernankeho vystoupení bude tento týden událostí číslo jedna. Trh proto vyčkává a až potom začne něco dělat," podotkl dealer na devizových trzích ve společnosti Sumitomo Trust & Banking Šigeru Komatsu. Většina ekonomů očekává, že Bernanke nastíní růst úroků, otázkou však je, o kolik.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1908 USD a oslabil tak z předchozích 1,1892 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem klesl na 117,35 ze 117,95 JPY, a podobně euro k jenu kleslo na 139,80 z předchozího kurzu 140,26 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK