ČSOB: Za loňským růstem průmyslu stojí hlavně výroba automobilů

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. února (ČTK) - Za loňským růstem českého průmyslu stojí především automobilový průmysl, jehož výroba vzrostla zřejmě nejvíce za posledních deset let. Řekl to analytik ČSOB Petr Dufek s tím, že loňský růst průmyslové výroby o 5,7 procenta je vzhledem k předloňským číslům velmi dobrý výsledek. V roce 2004 rostl průmysl o rekordních 9,5 procenta.

Rychlý růst výroby v automobilovém průmyslu jde podle Dufka na vrub zejména rozjezdu nového závodu TPCA u Kolína a zvyšování výroby v mladoboleslavské Škodě. "Další růst tento obor čeká už letos díky nabíhání kapacit v kolínském závodu a v případě získání automobilky Hyundai se jeho boom ještě rozšíří a prodlouží," podotkl.

Dufek upozornil na to, že průmysl se nyní jednoznačně podílí na ekonomickém růstu Česka, který za loňský rok odhadl na 4,9 procenta. Letošek podle něj bude dalším úspěšným rokem průmyslu. Nové kapacity, příliv dalších přímých zahraničních investic a pokračující oživení v západní Evropě vytvářejí příznivé podmínky pro růst průmyslu. "Letošní růst průmyslu by se proto mohl pohybovat opět mezi pěti až šesti procenty," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK