Ceny dováženého zboží loni rostly, vyvážené zboží zlevnilo

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. února (ČTK) - Ceny dováženého zboží rostly loni pomaleji než v roce 2004, vyvážené zboží bylo meziročně levnější. Dovozní ceny se zvýšily v průměru o 0,3 procenta, o rok dříve to bylo o 1,6 procenta. Vývozní ceny se loni naopak snížily v průměru o 1,4 procenta, zatímco v roce 2004 byly o 3,7 procenta vyšší. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Podle statistiků loni nejvíce stouply dovozní ceny nerostných paliv, a to o 29,2 procenta. V dalších téměř všech sledovaných skupinách však klesly, především u hotových výrobků o 7,3 procenta.

Při vývozu se snížily hlavně ceny strojů a dopravních prostředků, celkem o čtyři procenta. Týkalo se to zejména kancelářských strojů a počítačů. Podobně jako u dovozu rostly především ceny nerostných paliv (o 16,5 procenta).

Na ceny zahraničního obchodu působí řada vlivů, mimo jiné kurz koruny k cizím měnám. I když je významný a často také rozhodující především v meziměsíčním vyjádření, výrazně podle statistiků ovlivňuje i úroveň meziročních cen zahraničního obchodu. Silný kurz koruny zlevňuje dovážené zboží, čeští vývozci ale dostanou za své zboží méně v korunách.

V samotném prosinci 2005 se ceny v zahraničním obchodě meziročně vyvíjely také protichůdně. Dovozní ceny se zvýšily o 2,9 procenta (v listopadu o 1,4 procenta), vývozní ceny naopak klesly o 2,6 procenta (v listopadu o 2,9 procenta). Růst cen dovozu ovlivnila hlavně o 43,1 procenta dražší nerostná paliva. Za nižšími cenami vývozu stojí o 6,3 procenta levnější polotovary, zejména kůže, železo a ocel.

V meziměsíčním srovnání už druhý měsíc ceny zahraničního obchodu klesaly. Dovozní se snížily o 0,3 procenta (v listopadu o 0,8 procenta), vývozní ceny pak stejně jako v listopadu o 0,9 procenta. Hlavním důvodem tohoto vývoje bylo posílení kurzu koruny vůči euru a dolaru a dále levnější ropa na světových trzích než v předchozích měsících. "Tento pokles vyústil ve snížení dovozních i vývozních cen nerostných paliv a také s nimi souvisejících cen chemikálií," uvedl ČSÚ.

Meziroční směnné relace, tedy poměr mezi růstem cen vývozu a dovozu, dosáhly v prosinci hodnoty 94,7 procenta, tedy o 1,1 procentního bodu méně než v listopadu, a zároveň i nejnižší hodnoty od června 2000. V meziměsíčním srovnání měly směnné relace již desátý měsíc hodnotu nižší než 100 procent. V prosinci to bylo bylo 99,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK