Leasingový trh loni zastavil pokles a stoupl o čtyři procenta

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. února (ČTK) - Leasingovým společnostem se podařilo loni zastavit pokles leasingového trhu. Objem leasingu členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA) stoupl v roce 2005 meziročně o čtyři procenta na 113 miliard korun. Podíl jejích členů na leasingovém trhu činí 97 procent. Na tiskové konferenci to řekl místopředseda asociace Milan Gerža.

Objem leasingu movitých věcí loni poprvé překročil sto miliard korun. Leasing nemovitostí se zvýšil o 6,6 procenta na 12,6 miliardy Kč. Většímu rozvoji leasingu nemovitostí brání podle prezidenta ČLFA Vratislava Válka legislativa. "Potenciál jeho růstu je v desítkách procent," dodal. Loni se dále rozvíjely spotřebitelské úvěry, kterých poskytly členové asociace za 32,5 miliardy Kč, o 38 procent více než předloni.

Leasingový trh v Česku nepřinesl meziročně lepší čísla poprvé po 13 letech v roce 2004, pokles pokračoval i v části minulého roku. Příčinou byly předloňské daňové úpravy a horší prodej nových automobilů. Gerža vidí důvod otočení trendu v druhé polovině minulého roku v nalezení nových komodit pro financování leasingem. "Mírný reálný růst leasingu bude pokračovat i letos," podotkl.

Členské firmy uzavřely v minulém roce 160.200 leasingových smluv, zatímco o rok dříve to bylo 197.900 smluv. Zvyšuje se tak jejich průměrná hodnota. Podíl operativního leasingu stoupl z osmi na 12 procent. Podíl leasingu osobních a lehkých užitkových aut klesl loni na 45,9 procenta, podíl nákladních vozů a autobusů dosáhl 27,4 procenta, podíl strojů a zařízení 21,4 procenta.

Leasing se v tuzemské ekonomice často využívá. Mezi zeměmi střední a východní Evropy zaujímá Česko v leasingu první místo, celkově je v Evropě těsně za první desítkou. Podíl leasingu na financování strojů a zařízení představuje zhruba třetinu, což je dvojnásobek evropského průměru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK