First Finance chce do rekonstrukcí domů v ČR dát až 100 mld. Kč

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. února (ČTK) - Finanční společnost First Finance chce investovat v příštích pěti až deseti letech do regenerace bytového fondu v České republice až 100 miliard korun. Peníze jsou určeny na opravy panelových domů i domů stavěných jinou technologií. Úvěr mohou získat fyzické i právnické osoby, města i obce. Novinářům to řekli zástupci Sdružení pro regeneraci bytového fondu.

Pro dosažení optimálního tempa regenerace bytových domů v tuzemsku je podle sdružení zapotřebí roční investice kolem 40 miliard Kč. "V roce 2005 bylo ale do regenerací bytů investováno pouhých 5,8 miliardy korun," řekl ředitel First Finance Miroslav Šebesta. Společnost je financována britskou bankou Barclays, která patří mezi deset největších bankovních domů na světě.

Splatnost úvěru může být až 25 let. "Podle bonity klienta a typu projektu se úrokové sazby pohybují mezi třemi až sedmi procenty," řekl na dotaz ČTK Šebesta. First Finance je již připravena úvěry poskytovat. Na český trh vstoupila loni v květnu a zatím nabízený produkt testovala na všech typech vlastníků.

Zanedbanost panelových domů odborníci odhadují na 300 až 500 miliard korun. Další prostředky si žádají i cihlové bytové domy postavené začátkem minulého století.

V současnosti vázne zejména regenerace nájemních bytů. Nezbytnou podmínkou pro urychlení rekonstrukcí nájemních bytů je podle sdružení deregulace nájemného. "Skutečné zrychlení obnovy bytového fondu můžeme čekat jedině tam, kde měsíční nájemné za metr čtvereční dosáhne alespoň 80 korun," uvedl předseda Občanského sdružení majitelů domů a bytů Tomislav Šimeček. V ostatních případech se podle něj regenerace nájemních bytů neobejde bez státní či jiné podpory.

Do Sdružení pro regeneraci bytového fondu patří vedle společnosti First Finance také Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Svaz českých a moravských bytových družstev a Občanské sdružení majitelů domů a bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK