Koruna klesla na 28,60 Kč/EUR a 24,1 Kč/USD

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. února (ČTK) - Česká měna v úterý k euru oslabila o dvacet haléřů na 28,65 Kč za euro, okolo 17:00 stála na 28,60 Kč/EUR. Důvodem poklesu kurzu byly výroky člena bankovní rady České národní banky Jana Fraita. Vůči dolaru koruna ztratila více než dvacet haléřů na závěrečných 24,10 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria Finance.

Důvodem dnešního oslabení koruny bylo vyjádření Fraita, podle nějž by ČNB měla zvážit snížení úrokových sazeb jako pojistku proti situaci, kdy by rychlé posílení koruny vedlo ke zpomalení ekonomického růstu a inflace, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Po pátečním komentáři guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy tak jde o druhý verbální útok proti silné koruně, dodal.

"Centrální banka tedy skutečně vytáhla do boje proti posilování koruny razantně a její úsilí pravděpodobně přinese plody," míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. V dalších dnech se zřejmě koruna podle jejích slov propadne k euru minimálně o dalších dvacet haléřů.

Mírně negativní tlak na korunu a ostatní kurzy střední Evropy vyvíjí také sílící dolar, podotkl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Americká měna zamířila vzhůru po zveřejnění zveřejnění maloobchodních tržeb v USA, které byly pozitivním překvapením. Klíčové pro dolar bude podle něj středeční vystoupení nového předsedy americké centrální banky Fed Bena Bernankeho v Kongresu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK