Japonské akcie ve středu oslabily, dolar posiloval

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 15. února (ČTK) - Japonské akcie oslabily. Za propadem stály obavy, že mezi zahraničními investory opadá zájem o nákup japonských akcií, což podnítilo obchodníky k prodeji některých firem, které v předchozím období rostly, jako výrobce čipového vybavení Advantest. Index Nikkei v závěru obchodování ztratil 252,04 bodu, tedy 1,56 procenta, a uzavřel na 15.932,83 bodu.

Podle měsíční zprávy společnosti Merrill Lynch klesl zájem globálních investorů o nákup japonských cenných papírů. Zpráva odstartovala odprodej firem, v čele s čipovými společnostmi a automobilkami. Jedinou podporu získal trh od některých makléřských společností. Těm pomohly signály, že zájem o nákup akcií mají drobní investoři.

Dolar v Asii při nízkém objemu obchodů mírně posiloval. Podle analytiků investoři nemají velkou chuť pouštět se do obchodů před dnešním vystoupením šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho před výborem Kongresu. Všeobecně se čeká, že Bernanke bude ve výhledu optimistický a potvrdí, že banka hodlá pokračovat ve zvyšování sazeb.

V závěru obchodování dolar k euru zůstal téměř beze změny na 1,1920 USD a k jenu stoupl na 117,60 z úterních newyorských 117,40 JPY. Euro vůči jenu zpevnilo na 140,15 z předchozích 139,9 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK