Ptačí chřipka dle výrobců zatím nemá dopad na odbyt drůbežího

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. února (ČTK) - Šíření ptačí chřipky v Evropě se podle producentů zatím neprojevilo v domácí poptávce po drůbežím mase. "Na hodnocení je brzy, ale údaje co máme, žádný pokles nesignalizují," řekl ředitel Sdružení drůbežářských podniků František Mates. Nemoc se podle něj v okolních zemích objevila u volně žijících zvířat a domácí chovy jsou chráněny.

Žádný pokles poptávky po drůbežích výrobcích dosud nezaznamenala společnost Agropol Food, uvádí se v dnešním vyjádření firmy. Skupina Agropol Group je jedním z předních producentů drůbežího v tuzemsku.

Pokles odbytu nehlásí ani obchodníci. Podle mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Jany Matouškové situace kolem ptačí chřipky zatím prodej drůbežího masa neovlivnila. "Zájem o toto maso je i díky příznivým cenám stále velký. Na nějaké hodnocení případných dopadů ptačí chřipky je zatím příliš brzy," řekla Matoušková.

Drůbeží maso je v Česku v posledních letech stále populárnější a jeho spotřeba se předloni pohybovala kolem 25 kilogramů na osobu za rok, což je nad průměrem EU.

Italská federace Coldiretti, která sdružuje tamní farmáře, počátkem týdne informovala, že prodej drůbežího masa v Itálii se snížil o více než 50 procent. Lidé tak reagovali na zprávy o výskytu ptačí chřipky, která se o víkendu v této zemi objevila poprvé.

Domácí produkce drůbežího pochází v drtivé míře z velkochovů, kde halové systémy dle odborníků neumožňují styk zvířat s možnými přenašeči nákazy. Vir je navíc poměrně choulostivý na vnější podmínky a k jeho likvidaci stačí tepelná úprava při 70 stupních Celsia, tepelně neopracované masné výrobky se z drůbežího produkovat nesmí.

Smrtelně nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1 byl vůbec poprvé na území Evropské unie zjištěn o víkendu u divokého ptactva v Itálii a v Řecku. Ptačí chřipka se objevila také ve Slovinsku, v úterý první výskyt oznámily Rakousko a Německo a dnes Maďarsko. Česko od úterý 21. února zakáže výstavy a trhy drůbeže a ptáků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK