Americké akcie po projevu nového šéfa Fedu nepatrně klesly

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 15. února (ČTK) - Akcie významných amerických korporací dopoledne na Wall Street nepatrně klesly. Nový předseda americké centrální banky Ben Bernanke sice ujistil trhy o výkonu ekonomiky Spojených států, naznačil ale další zvyšování úrokových sazeb.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času nepatrně klesl o 0,03 procenta na 11.031,5 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v poledne, tedy v 18 hodin SEČ, zvýšil o 0,3 procenta na 2268,6 bodu.

Bernanke v pololetní zprávě pro výbor finančních služeb Sněmovny reprezentantů varoval před rizikem vyšší inflace, pokud by Fed nezasáhl. Centrální banka zvýšila sazby koncem ledna, a to již počtrnácté za sebou.

"Celkový dojem je jasný. Fed zmařil naděje, že po lednovém zvýšení sazeb přijde přestávka," uvedl hlavní investiční analytik z bostonské společnosti Riley Asset Management. Vyšší úrokové sazby zvyšují podnikům náklady na úvěry a tlumí spotřebitelské výdaje, připomněla agentura Reuters.

Fed koncem minulého měsíce zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Sazba je tak nejvýše od dubna 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK