Koruna pod vlivem regionu od rána posiluje na 28,32 Kč/EUR

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. února (ČTK) - Česká měna nadále posiluje. Kurz se dopoledne pohybuje na 28,32 Kč/EUR. Důvodem je pokračující příznivý vývoj ve střední Evropě, kde všechny měny dnes značně zpevňují. Vůči dolaru kurz koruny stagnuje na 23,86 Kč/USD. "Z domova žádné podstatné zprávy nepřišly," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Středeční výrok premiéra Jiřího Paroubka, že kurz koruny bude v roce 2010 na 25,00 Kč/EUR, odvrátil podle analytika pozornost investorů od hrozby snížení sazeb a podpořil další nákupy koruny. "Paradoxně se ale po včerejšku pravděpodobnost snížení sazeb dál zvětšila. Čekáme tak, že především kvůli posilování koruny ČNB přikročí ke snížení sazeb už příští týden," uvedl Vlk.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové z Next Finance se na dnešním zasedání pokusí bankovní rada ČNB o slovní intervenci proti rostoucímu kurzu koruny. Ten navíc považuje z krátkodobého hlediska za nadhodnocený. "Proto je pravděpodobné mírné oslabení koruny k euru," uvedla Šichtařová. Do konce roku ovšem čeká na základě makroekonomického vývoje kurz koruny kolem 27,90 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK