Nejrozšířenější vir Netsky loni napadl 1,6 milionu PC

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. února (ČTK) - Nejrozšířenějším počítačovým virem v loňském roce byl červ Netsky.P, který na celém světě napadl přes 1,6 milionu počítačů. Více než 660.000 počítačů nakazil škodlivý program Bytever.A. Přes čtvrtinu všech virových poplachů měly na svědomí varianty červa Mytob a 16procentní podíl měly útoky různých verzí viru Sober. Uvedla to antivirová společnost Trend Micro.

Tuzemské stránky VirovyRadar.cz za posledních 12 měsíců odhalily téměř 60 milionů nakažených e-mailů. Nejvíce se v tuzemsku elektronickou poštou šířil trojský kůň Phishing.gen a viry Sober a Netsky.

Nejúspěšnější metodou šíření škodlivých programů podle Trend Micro však loni bylo jejich umísťování na sdílené pevné disky, které se na infekcích podílelo 37 procenty. Necelá pětina virů zneužívala slabá místa v operačních a dalších systémech, zatímco rozesílání elektronickou poštou mělo zhruba desetinový podíl.

Celkem 65 procent všech útoků obsahovalo špiónské programy, nevyžádanou reklamu či zadní vrátka. Většina virů vznikala kvůli finančnímu prospěchu tvůrců, nikoli snahou o jejich zviditelnění.

Útočníkům jde stále více o krádež informací, proto se snaží útočit spíše na konkrétní organizaci nebo menší skupinu uživatelů počítačů. Speciálně vytvořené trojské koně se pomalu šíří, často zůstávají dlouhou dobu neidentifikované a během svého působení sbírají důvěrné informace. V roce 2005 se objevil i nový druh útoku označovaný jako spy-phishing, při němž se trojský kůň využívá pro zjištění přístupového jména a hesla na určitou webovou stránku.

Rozesílatelé nevyžádané pošty začali své oběti stále častěji oslovovat i v jiných jazycích než v angličtině. Nejčastějšími tématu spamu byly nabídky hazardních her, erotických služeb a vzdělávání. Stále častěji se také dějí kombinované útoky, kdy spam je nositelem jak trojského koně, tak špiónských programů a nevyžádané reklamy. Útočník tak nejen získává potenciálně zpeněžitelné informace z infikovaného počítače, ale zároveň dostává provizi od zadavatelů reklamních kampaní.

Loni se také objevil první virus pro různé platformy na mobilních telefonech a první program určený pro sbírání kontaktů uložených v mobilu.

Podle Trend Micro letos dále poroste význam špiónských programů pro kradení dat a identifikačních údajů z napadených počítačů. Největší nebezpečí pro firmy budou představovat cílené útoky. Tvůrci spamu se více zaměří na lokální jazyky a dialekty, ale většina bude směřovat do bohatších zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK