Nizozemská Friesland prodala mlékárnu Opočno firmě Bohemilk

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OPOČNO (Rychnovsko) 16. února (ČTK) - Nizozemská společnost Friesland prodala mlékárnu v Opočně na Rychnovsku české společnosti Bohemilk. Mlékárna zaměstnává asi 140 lidí a její roční výkony činí přibližně půl miliardy korun. Akcionáři firmy Bohemilk jsou její ředitel Jan Chroustovský a pražská investorská společnost GBI Investments CZ. Řekl to Miroslav Čižík z rakouské Investkredit Bank, jež zajistila financování transakce.

Hodnota obchodu nebyla zveřejněna. Ze smlouvy o převodu podniku mezi Frieslandem a Bohemilkem uložené ve sbírce listin hradeckého krajského soudu nicméně vyplývá, že předběžná cena obchodu byla stanovena na 148,8 milionu korun bez daně z přidané hodnoty.

Mlékárna v Opočně byla po roce 1989 prodána zahraničním investorům a stala se součástí několika nadnárodních skupin. Během let několikrát změnila vlastníka a strategii, naposledy byla jejím vlastníkem skupina Friesland.

Nosnými produkty opočenské mlékárny Bohemilk jsou čerstvá a trvanlivá mléka, smetany, velkoobjemová balení jogurtů a zakysané smetany, máslo. Mlékárna také vyrábí zmrzlinové směsi a sušená mléka pro průmyslové zpracování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK