Koruna mírně klesla na 28,37 Kč za euro

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. února (ČTK) - Česká měna se dnes zklidnila a mírně oslabila na 28,37 Kč za euro, kde stála před 17:00. Vůči dolaru koruna stála okolo závěrečných 23,87 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Kurz koruny se dnes udržel v pásmu mezi 28,28 až 28,39 Kč za euro, když se během dne prosazoval mírně oslabující trend. Klidný byl vývoj v celém středoevropském regionu," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Česká národní banka, jejíž úsilí o oslabení koruny k euru z předešlých dní bylo ve středu během jediné minuty anulováno zcela opačným prohlášením premiéra Jiřího Paroubka, že koruna bude časem ještě silnější, se nehodlá vzdát. Domácí měna zpevnila po Paroubkově výroku, že v roce 2010 bude kurz koruny 25,00 Kč/EUR. "Myslím, že pan premiér nedocenil, že jeho výrok je pro trh hodně citlivou informací," reagoval guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Člen bankovní rady Jan Frait publikoval v tisku článek, v němž zopakoval, že přehnaně silná koruna spolu s nízkou inflací by mohly přimět centrální banku ke snížení úrokových sazeb. "Opakují-li se slovní intervence ČNB příliš často, zahraniční spekulanti si z nich přestávají dělat vrásky na čele," podotkla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Někteří analytici marně očekávali slovní intervenci proti posilující koruně při jednání bankovní rady ČNB. Ta by podle nich mohla přistoupit ke snížení úrokových sazeb příští týden. "Zda ČNB vyplní své hrozby a skutečně sníží sazby, bude plně záviset na tom, jaký bude 23. února kurz. Pokud koruna stále do té doby nebude ochotna oslabit, potom je snížení oficiálních úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu téměř jisté," odhadla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK