Japonská ekonomika zrychlila růst na 5,5 procenta

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 17. února (ČTK) - Japonská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí fiskálního roku v ročním přepočtu tempem o 5,5 procenta. To je výrazné zrychlení proti předchozím třem měsícům, kdy roční růst ekonomiky dosáhl pouze 1,4 procenta. Oznámila to dnes japonská vláda.

Třetí fiskální čtvrtletí v Japonsku končí v prosinci. Ve čtvrtletí růst ekonomiky činil 1,4 procenta a zrychlil tak proti 0,3 procenta v období červenec až září. Růst ekonomiky překonal odhady analytiků, kteří očekávali růst o 1,2 procenta a v ročním přepočtu pět procent.

Japonské hospodářství roste nepřetržitě čtyři čtvrtletí a v poslední době těží hlavně z oživení vývozní aktivity. Vedle toho se ale zvyšuje i domácí poptávka, která dlouho stagnovala. Tím se podle analytiků zvyšuje šance, že oživení bude trvalejšího rázu a pomůže zemi vymanit se z vleklé deflace.

Zpráva podpořila na finančních trzích očekávání, že centrální banka brzy ukončí nynější abnormálně podpůrnou měnovou politiku. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby jsou už několik let prakticky na nule, banka na trh dodává nové peníze a zvyšuje tak likviditu. Ekonomové očekávají, že banka by mohla dosavadní postup změnit už na jaře.

Japonská ekonomika tak nyní vykazuje pětkrát rychlejší tempo růstu než ekonomika Spojených států, která ve stejném období rostla ročním tempem 1,1 procenta. V USA však analytici očekávají revizi směrem vzhůru, protože statistika z posledních dnů ukazuje na pokračování silného růstu.

"Jasně se zde potvrzuje, že japonská ekonomika roste velmi rychle," uvedl ke statistice ekonom finančního ústavu Credit Suisse Stefan Worrall. Nicméně v některých oblastech, například u spotřeby, lze podle něj čekat, že se růst přechodně sníží. "Jinak ale ekonomika běží na plný výkon," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK