Dodavatelé: Ceny drůbeže kvůli ptačí chřipce klesají

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. února (ČTK) - Producenti se obávají dopadů ptačí chřipky na domácí trh s drůbežím masem. Po výskytu nemoci v okolních zemích zatím sice nezaznamenali přímo výraznější snížení odbytu, ceny drůbežího ale podle nich klesají, a protože ziskovost v odvětví je nízká, hrozí prý ekonomické ztráty. Vyplynulo to z vyjádření zástupců chovatelů a zpracovatelů na dnešní tiskové konferenci.

Například zpracovatelská firma Xaverov podle generálního ředitele Zdeňka Štěpánka zatím nemá výrazné signály o propadu prodejů. Narůstají ale zásoby mraženého zboží, což může být známka, že odbyt vázne. V souvislosti s ptačí chřipkou navíc klesají ceny, což způsobuje ztráty, uvedl Štěpánek.

Také podle ředitele firmy Druko Střížov Františka Svobody klesají výkupní ceny drůbežího, které chovatelé dostávají od zpracovatelů. "Prvovýrobci nejsou v dobré ekonomické situaci, každý pokles výroby, každé snížení ceny s námi nějakým způsobem zamává. Nemáme velkých rezerv," uvedl.

V Ústeckém kraji výkupní cena drůbežího masa klesla v průměru o korunu za kilogram. Také podle tamních chovatelů je důvodem poklesu přibývající počet případů ptačí chřipky v zahraničí. "Tento měsíc jsme už zaznamenali pokles cen o 50 haléřů až o korunu za kilo masa u brojlerů," řekl ČTK Miloslav Soukup z farmy Animo Žatec, která chová 75.000 brojlerů. Průměrná cena se na konci ledna pohybovala okolo 20 korun za kilogram.

Výkupní ceny v Moravskoslezském kraji klesly z 21 korun za kilogram na 19 korun, což je podle drůbežářů cena na hranici provozních nákladů.

Ptačí chřipka se šíří Evropou a podle ornitologů je velmi pravděpodobné, že se brzy vyskytne i v České republice. Nebezpečný virus byl potvrzen například v Německu, Rakousku, Itálii, ve Slovinsku a nově i v Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK