Skupina Škoda Holding loni zdvojnásobila provozní zisk

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ 17. února (ČTK) - Plzeňská Škoda Holding loni meziročně zdvojnásobila provozní zisk na miliardu korun. Výrobce energetických zařízení a dopravní techniky zároveň utržil přes osm miliard korun. Předběžné nekonsolidované hospodářské výsledky podle mezinárodních účetních standardů dnes zveřejnil firemní časopis Škodovák. Za rok 2004 měla Škodovka tržby 8,6 miliardy. Nelze je ale meziročně srovnávat, neboť podnik byl v předminulém roce výrazně větší.

Do poloviny roku 2004 do něj patřily ještě stěžejní dceřiné firmy Škoda JS, Škoda Kovárny a Škoda Hutě, které vykazovaly roční tržby kolem pěti miliard korun. Do března 2004 zahrnovala skupina ještě Škodu TS a do července Škodu Gear. "Oficiální loňské výsledky zveřejníme v dubnu," řekla Radka Pistoriusová, mluvčí holdingu s 2830 zaměstnanci v ČR a dalšími 950 v ruském závodě Sibelektroprivod Novosibirsk.

Naopak loni v lednu Škodovka koupila ČKD Vagonku, výrobce příměstských jednotek a motorových souprav, na podzim 2004 VÚKV Praha (Výzkumný ústav kolejových vozidel) a předloni v prosinci získala Sibelektroprivod, ruského výrobce trakčních výzbrojí.

Firma podle Škodováku loni přijala nové zakázky za necelých 14 miliard korun, což je meziročně o 350 milionů více. Z velkých kontraktů jsou to nízkopodlažní tramvaje pro Vratislav ze Škody Transportation (bývalá Dopravní technika). Škoda Power (dříve Turbíny) dodá turbosoustrojí pro dánskou elektrárnu Amager a nové kontrakty má ve Švédsku - dohromady za necelou miliardu korun.

Největší české strojírny měly v roce 2004, kdy zaměstnávaly 4300 lidí, čistý zisk 322 milionů korun, vývoz tvořil 56 procent.

"Dva směry, které si Škodovka zvolila, tedy dopravní strojírenství a klasická energetika, mají velký růstový potenciál," uvedl finanční ředitel Miloš Kratochvíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK