Potravinářská inspekce zakázala prodej 19 tun loupaných arašídů

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 17. února (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej 19 tun čínských loupaných arašídů, importovaných na český trh z Nizozemska. Laboratoř v nich zjistila větší množství aflatoxinů, než povolují předpisy EU. O závadné zásilce informovala SZPI i celoevropský Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v Bruselu, řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Aflatoxiny jsou nebezpečné pro lidské zdraví a mohou způsobit rakovinu. Vyskytují se nejčastěji na plodech napadených plísněmi. Rakovinotvorná látka se tvoří při vyšších teplotách, zpravidla nad 25 stupňů Celsia. Pokud se plody uloží v chladu, bývá riziko kontaminace mizivé.

Podle Kolejkové evropské předpisy zpřísnily režim kontroly některých potravin dovážených do EU ze třetích zemí. Mezi těmito komoditami jsou právě arašídy pocházející z Číny nebo pistácie, dovážené z Íránu. Každá členská země EU, přes jejíž území jdou poživatiny na evropský trh, musí zkontrolovat jednotlivé zásilky buď namátkově nebo všechny bez výjimky.

SZPI zaslala od vstupu České republiky do EU přes RASFF dosud 38 hlášení která se týkala potravin ze třetích zemí s vysokým obsahem aflatoxinů. V deseti případech se jednalo o arašídy původem z Číny.

Záchyt kontaminovaných ořechových plodů je poměrně častý. Loni v srpnu to bylo 20 tun lískových oříšků z Turecka, které i v tomto případě obsahovaly aflatoxiny. Od 1. května až do 31. prosince 2004 nepovolila SZPI pustit na trh 21 z celkových 233 zásilek rizikových skupin suchých a skořápkových plodů. Závadné potraviny museli pak dovozci vrátit mimo jiné do Hongkongu, Ruska, Německa Nizozemska či Turecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK