Lasselsberger prodal 32 milionů m2 obkladů, o sedm procent více

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PLZEŇ 17. února (ČTK) - Výhradně díky vyššímu exportu do západních zemí prodala loni plzeňská a.s. Lasselsberger 32 milionů metrů čtverečních keramických obkladů, což je meziročně téměř o sedm procent více. Skupina s 53procentním podílem na tuzemském trhu letos počítá se zvýšením prodeje na 33 milionů čtverečních metrů. Při dnešním představení 13 nových sérií bytové keramiky to řekl generální ředitel Roman Blažíček.

Největší český výrobce keramických obkladů a dlaždic zvýšil meziročně své tržby ze 6,19 miliardy na loňských zhruba sedm miliard korun. Hrubý zisk společnosti se meziročně zvýšil zhruba o 50 procent oproti roku 2004, kdy činil 86 milionů korun.

Na českém trhu loni firma prodala 11,5 milionu čtverečních metrů obkladů, v roce 2004 to bylo 12,8 milionu. "Bytová výstavba stagnuje," uvedl Blažíček. Podle něj byl rok 2004 vrcholem a česká spotřeba se nyní bude spíše pohybovat na loňské úrovni. Výrazně ale roste prodej na západě, kam firma vyváží více než třetinu produkce.

Nejvíce rostlo Německo, Rakousko a Itálie, které také zaujímají první trojku exportních teritorií Lasselsbergeru. Necelou třetinu produkce vyvezl podnik na východ, kde jsou nejsilnějšími odběrateli Slovensko, Maďarsko a Polsko.

"Letošní nárůst by měl také zajistit export zejména na západ," dodal šéf firmy. I když na českém trhu mírně ztratila, prodává na něm luxusnější bytovou keramiku za nejlepší ceny.

Obklady loni tvořily dvě třetiny tržeb. Jednu miliardu, zhruba stejně jako v roce 2004, utržil podnik z prodeje suchých maltových směsí. Desetina připadá na prodej kaolinu, jehož odbyt se meziročně zvýšil z 386.000 tun na více než 400.000 tun, z čehož jde většina na export. Zbytek tvořila výroba písků a živců.

Lasselsberger, který zahrnuje bývalé keramičky Rako Rakovník, Chlumčanské keramické závody, Keramiku Horní Bříza a Calofrig Borovany, má nyní 3400 lidí, což o 200 méně než koncem roku 2004. Rakouská skupina Lasselsberger zahrnuje 62 výrobních firem se 12.000 zaměstnanci ve 13 zemích. S celkovou roční produkcí přes 65 milionů čtverčních metrů obkladů se řadí k největším evropským výrobcům obkladů a k vedoucím firmám v oboru surovin a stavebních hmot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK