Koruna byla klidná kolem 28,35 Kč/EUR, k dolaru zpevnila

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. února (ČTK) - Česká měna zažila v závěru týdne poklidné obchodování kolem úrovně 28,35 Kč/EUR. Odpoledne mírně zpevnila až na 28,30 Kč/EUR, poté však oslabila zhruba o sedm haléřů. Na trhu se neobjevily žádné důležité informace, z okolních měn oslaboval jen maďarský forint, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna posílila na 23,79 Kč/USD.

Trhy se podle analytiků již soustředí na příští čtvrtek, kdy bude bankovní rada České národní banky rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Většina analytiků stále předpokládá, že sazby zůstanou nezměněny. Stále více však začínají připouštět možnost snížení základní sazby ze dvou na 1,75 procenta.

Hlavním důvodem spekulací o možnosti snížení sazeb je příliš silný kurz koruny, který se pohybuje v blízkosti historického maxima. V průběhu týdne jej na slabší hodnoty srazily prohlášení některých členů bankovní rady ČNB. Zpět na silnější hodnoty se však vrátila po prohlášení premiéra Jiřího Paroubka, že při přechodu na euro v roce 2010 by mohl být kurz 25 Kč/EUR.

Někteří ekonomové premiérova slova kritizovali s tím, že tím nemístně ovlivňuje devizové trhy. Guvernér centrální banky Zdeněk Tůma v rozhovoru pro server Patria.cz řekl, že Paroubek zřejmě nedocenil citlivost svého výroku pro trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK