ČR jde ve službách hlavně o počítače, stavby a turistiku

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 17. února (zpravodaj ČTK) - Evropská nabídka pro jednání Světové obchodní organizace (WTO) o liberalizaci služeb bude obsahovat i české priority, jako je lepší přístup na trh v oblasti počítačových, stavebních a turistických služeb. Řekl to náměstek ministra obchodu a průmyslu Martin Tlapa, který se v Bruselu zúčastnil jednání s Evropskou komisí o přípravě na ženevská jednání WTO.

Dalšími prioritami EU má být také liberalizace dopravních, poštovních a energetických služeb.

Ministerská schůzka WTO v Hongkongu v závěru loňského roku sice nedospěla k definitivnímu ujednání o otevření trhů, ale ministři se zavázali do konce dubna se rámcově dohodnout. Definitivně by se mělo dospět k dohodě nejpozději do konce roku, protože napřesrok vyprší americkému prezidentovi Georgi Bushovi mandát od Kongresu USA.

Předpokládá se, že dohoda o další etapě liberalizace světového obchodu by mohla být směsicí ústupků jednotlivých stran ve sféře zemědělství, průmyslových výrobků a služeb. Zatímco v zemědělství jsou hlavním kamenem úrazu dotace, v průmyslu jde o celní sazby a ve službách především o administrativní překážky.

"ČR má zájem hlavně o lepší přístup na trhy pro průmyslové zboží a služby. Ve službách je mnoho věcí natolik regulováno, že fakticky brání firmám z ostatních zemí je poskytovat," řekl Tlapa. Předpokládá, že i kdyby se k dohodě dospělo, otevírání trhů bude spíše postupné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK